Mini serialul Chernobyl – părerile mele

Chernobyl este un mini serial, de doar 5 episoade, care spun povestea dezastrului nuclear din anul 1986, care a reusit sa devina chiar mai apreciat de catre Game of Thrones.

Chernobyl este un serial care imbina de minune adevarurile istorice, povestile si intamplarile dramatice, cu epoca si ambianta vechiului teritoriu sovietic. Este vorba despre un serial deci care prezinta o catastrofa si care observa mai ales strategiile politice si administrative care au provocat moartea a mii de persoane.

Este vorba despre o fictiune istorica deoarece spune o poveste adevarata, dar isi permite sa inventeze anumite dialoguri si personaje pentru motive dramatice. Deci imbina ce e mai bun din documentar si fictiune.

In serial, suntem in anul 1988. Profesorul Legasov se sinucide si lasa in urma sa casete cu memoriile sale. Aici povesteste unele detalii ale catastrofei de la Chernobyl. Cu doi ani mai devreme, un simplu test de securitate facut la un reactor duce la o explozie in centrul sau.

Seful de echipa, Anatoly refuza sa asculte parerile sau sfaturile echipei sale, dar si sa vada adevarul in fata. In fata presesi si a populatiei ingrijorate, asigura de faptul ca nu este vorba despre explozia unui rezervor de racire. Dar urmarea evenimentelor va arata cat este de grava situatia.

Minciunile Statului, raportul cu timpul, stare de degradare permanenta, stiinta si tehnica… o multime de teme care explica succesul acestui serial.

Un serial care povesteste cu inteligenta de ce a fost posibila o astfel de catastrofa in Ucraina si cum URSS a facut totul pentru a nega implicarea sa si responsabilitatea sa in acest incident. Dar da voce si femeilor si barbatilor din Pripiat, unde a avut loc explozia si unde au fost primele victime. Dar aduce si un omagiu celor care au fost sacrificati- pompierii care au venit sa stinga focul, muncitorii care au vrut sa intervina mai tarziu si care stiau care sunt riscurile pentru a oferi un viitor tarii lor, Europei sau mediului.

Uitandu-ne la el, este imposibil sa nu ne revoltam.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?